Altomfrontline
Facebook
Instagram
Kontakt
Flåte

Når man skal fjerne en flåt fra sit kæledyr, handler det om at gøre det hurtigt og effektivt, så flåten ikke når at sprede smitte.


– Flåten kan være bærer af sygdomsfremkaldende bakterier, som den starter på at overføre til sin vært i løbet af 36-48 timere efter, den er begyndt at suge blod. Det kan være Borrelia-eller Anaplasma-bakterier. Derfor handler det om at slippe af med flåten hurtigst muligt, siger Nordisk Teknisk Chef i Merial, dyrlæge Helle Lynge Matzen.
Man skal bruge en flåttang eller en flad pincet, der kan købes hos dyrlægen eller på apoteket. Med tangen tager man fat helt nede ved bidstedet, så man får flåtens hoved med ud.

– Nogle siger, at flåtens hoved kan vandre rundt i kroppen på kæledyret, hvis man ikke får det med, men det passer ikke, siger Helle Lynge Matzen.
Der findes masser af husråd om, hvordan man kan fjerne flåter fra sit kæledyr og sig selv – desværre virker de ikke optimalt. Vaseline, olie, margarine eller husholdningssprit er alle midler, man bør holde sig fra.

– Hvis man begynder at hælde husholdningssprit på det sted, hvor flåten sidder, sker det jo direkte ned i et åbent sår. Så er man helt sikkert ikke er gode venner med sit kæledyr, for det vil gøre frygteligt ondt, siger Helle Lynge Matzen.
Ved at bruge vaseline, margarine eller olie forsøger man at kvæle flåten.

– Her er problemet, at det vil tage alt for lang tid, hvis det overhovedet virker. Man ønsker jo ikke at lade flåten sidde og måske nå at sprede sygdomsfremkaldende bakterier. Derfor er det vigtigt at bruge flåttangen og få taget flåten ud af såret med det samme, man opdager den, siger Helle Lynge Matzen.

Sådan forebygger du mod flåter

Flåter begynder at blive aktive ved 7 graders varme og topper ved 22-25 graders varme. I perioder, hvor temperaturen ligger mellem de to yderpunkter, kan man forebygge mod flåter med kombinations-loppemidlet Frontline Combo vet, som fås til både hunde og katte. Midlet virker mod flåter, lopper og lus.

SÅDAN FOREBYGGER DU MOD FLÅTERMod flåter er midlet op til to døgn om at virke, afhængigt af koncentrationen. Har man en hund på 2 kilo og har givet den en pipette, der passer til en hund på 2-10 kilo vil midlet virke hurtigere, end hvis man giver 2-10-kilos-pipetten til en hund på 10 kilo. Befinder kæledyret sig på grænsen mellem to pipetter, er det derfor bedst at bruge den største for at give den bedst mulige beskyttelse. Man skal huske at give kæledyret en ny pipette månedligt for at bevare beskyttelsen.

Hvis en hund eller en kat er behandlet med en passende koncentration af Frontline Combo vet, når den bliver angrebet af en flåt, vil det hurtigt svække flåten.

– Flåten vil fra begyndelsen blive påvirket af midlet, der gør, at den bliver mindre koordineret og ser ud som om, den er fuld. I nogle tilfælde vil den dø og falde af, inden den når at bide sig fast. I andre vil den nå at bide sig fast og dø på bidestedet. Hvis flåten har bidt sig fast, og den dør på bidestedet, kan den sidde og se lidt vissen ud, siger dyrlæge Helle Lynge Matzen.
Ingen flåtmidler virker 100 %, hvorfor man bør gå kæledyrenes pels efter hver dag og fjerne de flåter, man opdager. Frontline Combo vet fjerner ca. 90 % af flåterne på kæledyret. Hvis kæledyret ikke er i forebyggende behandling, vil flåten blive siddende i op til to uger og suge blod, før den slipper og falder af.

Flåte

Det bedste man kan gøre, når man ønsker at fjerne en flåt, er at gøre det hurtigt.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Facebook
Instagram
Kontakt
Boehringer Ingelheim Animal Health Nordics | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Tlf: 80 60 60 97 | kontakt@altomfrontline.dk | Sitemap | Data Privacy
Boehringer Ingelheim