Altomfrontline
Facebook
Flåte

FLÅTER

Antallet af flåtbårne sygdomme i Europa er stigende. Denne udvikling skyldes i høj grad de seneste 20 års globale transport af husdyr og et generelt varmere klima. Da flåten kan leve i op til 3 år og suger blod i flere stadier af sin udvikling, er der stor risiko for, at den overfører smitte fra et værtsdyr til et andet. Det gør flåten til verdens næstværste smittespreder, kun overgået af malariamyggen.

Ixodes ricinus er den mest almindelige flåt i Europa.

Flåten er verdens næststørste spreder af smitsomme sygdomme.

KEND DINE FLÅTER

SkovflåteDen traditionelle – Skovflåten
Skovflåten foretrækker miljøet i skove og høj vegetation, hvor der er højere luftfugtighed. Skovflåten kan genkendes på kroppens mørke farver og ryggens mørke, runde form. Skovflåten kan bære på bakterien borrelia.
EngflåteDen nye – Engflåten
Engflåten kan genkendes på kroppens mønster af lyse tegninger. Engflåten er større end skovflåten Engflåten kan bære på parasitten Babesia canis, som også kaldes for hundemalaria.

FLÅTEN TRIVES I OMRÅDER MED HØJ VEGETATION, OG DEN KAN VOKSE TIL 200 GANGE SIN EGEN VÆGT

Højsæson for de mest almindelige flåter er
MARTS TIL OKTOBER
men der er ofte store regionale forskelle, hvor niveauet afhænger af vegetation, luftfugtighed, forekomst af værtsdyr og temperatur. De trives bedst i en luftfugtighed over 75 % og i temperaturer på 7-30 grader, men kan overleve i ned til 5 minusgrader.
Flåtens livscyklus

FLÅTENS LIVSCYKLUS

Æg
Den voksne hun lægger op til 4000 æg på jorden i fugtig vegetation, hvorefter den dør. Æggene udklækkes efter 1-3 måneder.

LARVER
Larven venter på et værtsdyr, den kan suge blod af. Et blodmåltid kan vare nogle dage eller op til en uge, hvis den er uforstyrret.

NYMFE
Nymfen har brug for blod for at fortsætte sin udvikling. Den har ingen øjne, men kan mærke varmen og kuldioxidudslippet fra sine ofre. Når nymfen har spist færdig, venter den i græsset, til den er blevet en voksen flåt.

VOKSEN FLÅT 

Flåten er nu kønsmoden. Hunnen parrer sig og søger efter et nyt værtsdyr for at få sit sidste blodmåltid. Uden blodet kan hunnen ikke lægge æg.

SÅDAN BEHANDLER MAN MOD FLÅTER

Frontline Combo Vet
Start behandlingen, så snart de første flåter opdages. Frontline virker mod flåter i op til 4 uger på hunde og 2 uger på katte. Undgå at behandle oftere end hver 4. uge.

Sådan behandler man mod flåter

SYGDOMME SOM KAN OVERFØRES FRA FLÅTER

Borreliose
Forårsages af bakterien Borrelia burgdorferi og overføres i Norden af flåten Ixodes ricinus. Symptomer på borreliose kan være feber, appetitløshed, sløvhed og halthed. Sygdommen er usædvanlig – færre end 5 % af de hunde, der konstateres positive for borrelia-antistoffer, udvikler sygdommen, og den er endnu ikke diagnosticeret på katte.
Anaplasmose
Udbredt over hele Europa og kaldes også "flåtfeber". Anaplasmose giver forkølelseslignende symptomer som ledsmerter og feber.

TBE (Tick Borne Encephalitis)
Flåtoverført virus, som giver symptomer hos mennesker, der minder om hjernehindebetændelse. Der er også set tilfælde hos hunde med symptomer som høj feber, nedstemthed, opkastninger og i visse tilfælde dødsfald.
Boehringer Ingelheim Animal Health Denmark A/S | Strødamvej 52 | DK-2100 København Ø | Tlf: +45 39 15 88 88 | AH.nordics@boehringer-ingelheim.com | Sitemap
Boehringer Ingelheim